Hvorfor Medvandring?

Medvandring efterspørges af unge

I 2017 foretog Kristent Pædagogisk Institut en spørgeundersøgelse på Kristeligt forbund for studerendes (KFS) efterårslejr. De spurgte bl.a. de 118 respondenter, hvad de havde savnet mest i forhold til at leve med en kristen identitet i ungdomskulturen.

56 % af respondenterne svarede, at de har savnet en medvandrer. Dette svar scorede højest, højere end mere viden om den kristne tro (52 %), mere viden om apologetik (48 %) og højere end stærkere kristen praksis (27 %).

Medvandring er en vigtig praksis, fordi vi som mennesker har brug for andre mennesker.
At være kristen er ikke et soloprojekt, og medvandring kan på mange måder danne ramme for den nære relation og gode samtale.

 
Jeg holder noget af den andens liv i min hånd. Jeg kan ikke fratage ham hans eksistentielle vilkår: Han skal leve sit liv, det kan ingen leve for ham, sorgen, smerten, tabet og udfordringen er hans. Men jeg kan følges med ham og dermed gøre hans gang en smule lettere at bære. Som det er udtrykt: Der var ingen, der lærte mig at gå, men der var en, der holdt min hånd, da jeg tog de første skridt.
— Per Schultz Jørgensen, Broen til det andet menneske s. 199

Relationer er vigtige

Relationer har en afgørende betydning for vores menneskelige og åndelige trivsel. Det er et alment menneskeligt behov, at vi har brug for relationer. Vores sociale behov kan se forskellige ud, men uanset så har vi brug for at være relationelt connected med andre.

Relationer er vigtige for troen, og mange har fortalt, hvordan forskellige mennesker i forskellige sammenhænge har haft betydning for deres tro på Jesus. Det er vigtigt, at vi har relationer, hvor vi ærligt kan dele og reflektere over livet og troen.

Medvandring kan være den ramme for samtalen om tro og de eksistentielle spørgsmål, som kan være den intentionelle anledning til den gode samtale med et andet menneske om både de store og små spørgsmål i tilværelsen.

 
unsplash-image-fbCxL_wEo5M.jpg
unsplash-image-aocUkMcxeqI.jpg
 

Den gode samtale

Nysgerrighed og åbenhed er vigtigt i mødet med det andet menneske. Vi må øve os i at tilsidesætte vores egen dagsorden i samtalen for at lytte til den anden og med nysgerrighed stille spørgsmål for at høre mere om: Hvem er du? Hvad er din historie? Hvad er du optaget af? og hvorfor?

Nogle gange skal vi tage initiativ til at tage den gode snak med hinanden, og give plads til den anden. Når vi gensidigt er nysgerrige på hinanden, så opstår der noget i samtalen, hvor vi kommer tættere på hinanden, og hvor der opstår nye refleksioner, perspektiver og ideer i samspillet i den gode samtale.

Slægt skal følge slægters gang

De asymmetriske relationer

Mange af os synger ofte salmen Dejlig er jorden med ordene: ”slægt skal følge slægters gang” rundt om juletræet hånd i hånd på tværs af generationer. Denne salme er for mig en vigtig påmindelse om et bibelske princip om, at troen bæres videre fra generation til generation. Når vi går på livets stier, så har andre gået der før os, og vi læner os op ad tidligere generationers visdom og erfaringer med troen og livet. Jeg gør mig mine egne erfaringer, som jeg bærer et ansvar for at række videre til en generation efter mig. Dette sker ikke bare i den biologiske familie, men det må være noget, vi tager ansvar for i Guds store familie i det kristne fællesskab.

 

Samtalen på tværs af generationer

Jeg oplever dog, at disse relationer og samtaler på tværs af generationer kan være udfordrende. Jeg hører lidt forskellige udfordringer. Mange unge synes, at de forstyrrer en fortravlet ældre generation, og mange ældre har svært ved at se, hvad de har at bidrage med overfor de unge. Vi mangler en samtale på tværs, for vi har noget at lære af hinanden og om hinanden. Lad os prøve at sætte os over til de andres bord til fællesmødet eller i kirken og være nysgerrige på dem i Guds mangfoldige familie, som er et andet sted i livet. 

 

Hvorfor er medvandring vigtigt?