Hvordan gør man?

Medvandring kan se meget forskelligt ud, og det handler om at gøre det på en måde, som passer til dig og din medvandrer.

Det er vigtigt at afstemme forventninger og aftale, hvordan man vil forme medvandrerskabet til sit eget. Nogle mødes og bruger primært tid på at snakke med hinanden, hvor andre bruger en aktivitet (gåtur, fisketur, strikkeaften osv.) som anledning til få talt sammen. Der kommer her på siden nogle forslag til, hvordan man kan få begyndt, og hvordan medvandring kan se ud.

 

Hvem?

Du kan spørge én, som man i forvejen har nogle gode snakke eller en god kemi med. Men du kan også finde én, du ikke kender så godt, og hvor relationen primært handler om, at mødes sammen om medvandring.

Hvis du ikke kan komme i tanke om nogen at spørge, så kontakt din nærmeste præst eller en leder i din kirke. Spørg dem, og de har nogle forslag.

Forventninger..

 

Forventningsafstemning

Medvandring kan se meget forskelligt ud, derfor er det vigtigt at sammen tale om, hvilke forventninger man hver især har til medvandrerskabet med hinanden. Her er nogle spørgsmål, som man kunne tale om, når man skal afstemme forventningerne til medvandringen:

  • Hvor ofte vil I mødes?

  • Hvor vil I gerne mødes?

  • Hvor lang tid tænker I at sætte af til hver gang? Og hvilket tidspunkt på dagen vil passe jer bedst?

  • Hvilke emner og temaer vil I særligt gerne omkring i jeres samtaler?

  • Vil I bruge nogle faste spørgsmål at gå ud fra? eller vil I have en mindre struktureret samtale, hvor I mere tager udgangspunkt i det, som optager jer for tiden?

  • Skal I lave noget specifikt sammen (madlavning, gåtur, fisketur osv.)? eller vil I primært bruge tiden sammen på at sidde og tale om livet og troen over en kop kaffe eller te?

  • Hvor meget skal fælles bøn og bibellæsning fylde?

Løbende forventningsafstemning

Når man så kommer i gang, så kan der være noget, som I finder ud af kræver en justering eller ændring. Det kan være tidsrummet, der passer dårligt, eller emnerne I taler om, som har ændret sig. Det er derfor vigtigt løbende at tale sammen om forventninger. Det er vigtigt, at man ærligt sætter ord på sine egne tanker, forventninger og behov, så man sammen kan finde en måde at have medvandring på, der kan fungerer for begge parter.

Halvårligt eftersyn

Ca. halvårligt bør man spørge hinanden, hvorvidt man ønsker at fortsætte medvandrerskabet. For mange vil det bare være et “eftersyn”, hvor man enigt beslutter sig for at fortsætte, men der kan også være forskellige årsager til, at man bliver nødt til at afslutte det eller ændre formatet. Det er der ikke noget galt i. Glæd jer over det stykke, I har mulighed for at følges på en fælles vej, uanset om den bliver kort eller lang.

 

Fortæl livshistorier

Når man begynder et medvandrerskab, er det en god ide at fortælle hinanden sin livs- og troshistorie.

Det er vigtigt at få en forståelse for hvilket menneske, man sidder overfor, og hvad der har formet dem og medvirket til, hvem de er i dag. Selvom man kender hinanden på forhånd, så kan det være berigende at få den samlede historie fortalt.

Hvad kan man tale om?

Der kan være forskellige temaer, man kommer omkring i samtalen, som berører familie, tro, tjeneste, arbejde, relationer osv. Tal med hinanden om det, som I personligt har lyst til at tale om. Det kan gavne nogle at tage udgangspunkt i fast formulerede spørgsmål, når man taler sammen. I kan eventuelt finde inspiration i nedenstående spørgsmål.

Spørgsmål til samtale

  • Hvad er sket siden sidst?

  • Hvad glæder du dig over for tiden? Hvad går godt?

  • Hvad er udfordrende? Hvad kræver ekstra kræfter og energi?

  • Hvad har Gud særligt mindet dig om siden sidst?

  • Hvordan har Gud talt til dig fx i din hverdag, i dit bønsliv og igennem bibelen?

  • Hvilke fristelser og konkrete synder har udfordret dig mest siden sidst?

  • Hvordan står det til i dine relationer?

    • Har du uafklarede og betændte forhold til Gud, familie, venner, menighed, arbejde/studie?

  • Hvordan står det til i dine relationer til ikke-kristne mennesker omkring dig? Hvordan kan du være en troværdig kristen og et vidne i ord og handling over for dem?

  • Hvad skal du handle og rykke på indtil næste gang i mødes?

unsplash-image-MIf25phxNlE.jpg

At læse i Bibelen sammen

“Medvandring er for mig en samtale over en åben Bibel”

Bibelen har noget at sige om, at være menneske i den verden, vi lever i, og det kan være berigende sammen at få øje på teksternes relevans og betydning i vores liv. Når vi læser i Bibelen sammen med andre kan det åbne teksterne op på en helt ny måde. Måske lægger vi sammen mærke til noget, som vi ikke ville have set, hvis vi havde læst teksterne for os selv. Her er nogle spørgsmål man kan stille hinanden, når man læser i Bibelen:

  • Hvad bliver du opmuntret af?

  • Er der noget, du undrer dig over eller bliver udfordret af?

  • Hvordan fortæller teksten noget om, hvem Jesus er?

  • Hvordan er det, du har læst, relevant i din hverdag og tjeneste?

Man kan sammen læse kortere eller længere afsnit fra Bibelen, eller man kan bruge læseplaner fra bl.a. Bibeltid appen under kategorien ”grupper”

 
unsplash-image-e92L8PwcHD4.jpg

At bede sammen

Vi kommunikerer med Gud i bøn, og det kan være både opmuntrende og rart at bede sammen med et andet menneske. Del med hinanden, hvis der er noget, I ønsker, at den anden skal bede for. Skriv det eventuelt ned, hvis det er svært at huske. 

                      Hvor to eller tre er forsamlet i Jesu navn, vil han selv være til stede (Matt 18,20). Bønnen er en samtale, hvor I kan fortælle Jesus om det, der fylder jeres liv og tanker. Brug gerne tid på at være stille i bønnen. Måske oplever du, at Gud vil minde dig om noget eller vise dig noget igennem stilhed og bøn. Del gerne jeres oplevelse af det med hinanden efterfølgende.