Hvad er medvandring?

Medvandring er en intentionel og aftalt måde at følge med i hinandens liv og tro og få talt sammen om det, som er betydningsfuldt. Det kan være to personer, der aftaler, at de med jævne mellemrum mødes og taler sammen om det, som de er fyldt af, og hvor man har en fast anledning til at få fulgt op på hinanden. Du kan læse mere om, hvordan man praktisk kan få startet op og gøre det her.

Medvandring indebærer gensidighed, hvor begge parter byder ind og bærer med i samtalen. Grundpræmissen for en medvandringsrelationer, uanset om de er symmetriske eller asymetriske, er, at vi som mennesker er på vej i livet, og at vi igennem hele livet kan lære mere om os selv, vores medmennesker og Gud.

To typer medvandrerskab

 
briana-tozour-hkkQbPa49UA-unsplash.jpg

Symmetrisk
medvandring

Den symmetriske medvandring består af to personer, der er nogenlunde det samme sted i livet. Det kan gøre det lettere at spejle sig i og relatere sig til hinandens liv og refleksioner. Det er vigtigt, at vi kan have søskende i troen, der følger med på vejen, og som kan både opmuntre og udfordre os i troen, livet og tjenesten.

Den symmetriske medvandring kan i en eller anden udstrækning foregå i flere af ens venskabsrelationer, uden at det er direkte aftalt eller italesat. Det kan dog alligevel være gavnligt at italesætte ens forventninger til hinanden i en sådan relation, hvis man vil være hinandens medvandrere. Medvandring kan være en ramme for en venskabsrelation, hvor man har aftalt at følge med i hinandens liv og tro på en intentionel måde.

Man behøver ikke at være hinanden bedste venner for at kunne vandre sammen i medvandring. Tværtimod har mange fundet sammen i medvandrerskab på trods af, at de kun havde et perifert kendskab til hinanden. Mange af dem har haft en oplevelsen af, at venskabet og relationen er blevet opbygget igennem medvandrerskabet.

 
unsplash-image-K8XYGbw4Ahg.jpg

Asymmetrisk medvandring

Den asymmetriske medvandringsrelation er kendetegnet af, at de to personer er forskellige steder i livet i alder eller erfaring. Relationen er kendetegnet ved at være gensidig, altså at begge parter deler tanker, erfaringer og refleksioner frem og tilbage.

Det asymmetriske medvandrerskab kan på mange måder minde om mentorskab, coaching og terapi, men adskiller sig fra disse ved grundlæggende at bygge på en personlige relation. Det kræver heller ikke en faglig uddannelse at være den ”erfarne” medvandrer, men det handler om at stille sig til rådighed som et lyttende øre og en samtalepartner. Det vil ofte være den yngre, der er i fokus, og samtalen vil ofte dreje sig om hans eller hendes liv, men den ældre deler også fra sit liv. Vi kan i de asymmetriske relationer være nysgerrige på, hvad det betyder at følge Jesus i andre livsfaser. Det gensidige i relationen bidrager til, at det bliver en ægte og naturlig relation, som begge kan få gavn af.

Vi har brug for hinanden på tværs af generationer. Du kan læse mere om, hvorfor asymmetriske relationer er vigtige under refleksionen “slægt skal følge slægters gang”.

 
 

Hvad er medvandring?

I videoen nedenfor kan du høre mere om,
hvad er medvandring? og hvordan kan det foregå?